MIRJANA MARINKOVIĆ

Profesor ruskog jezika i književnosti, kantautor i pesnikinja, koja u svom radu neguje autorsku muziku, kao i ruske i srpske narodne pesme i romanse, makedonske narodne, ruske ciganske, starogradske, sevdalinke i domaći evergrin.

Izvodi ih najčešće u pratnji Zorana Dimitrova, inženjera i gitariste i Guljsanam Rejmbajeve, glumice, koordinatora dečijih programa i pratećeg vokala iz Taškenta, Uzbekistan.

Članica je i solista hora “Lučinuška” pod upravom prof. Andreja Tarasjeva.

Autor je više koncepata.

Dečiji RUSKI HOR OŠ “Duško Radović”, Sremčica osnovan je 2001. godine. Negujući dečije i narodno muzičko stvaralaštvo ruskog i srpskog naroda, delovao je do 2016. godine.

POETSKO ĆOŠE u svom izvornom obliku okuplja pesnike i muzičare, kao i umetnike drugih provinijencija. Osnovano je 2010. godine. DEČIJE POETSKO ĆOŠE održavalo se otprilike jednom godišnje u galeriji TRAG, Sremčica.

ISPRIČAŠE MI SLOVA, pesme na slovo, prva zbirka, objavljena je 2010. godine.

APOKALIPSA DO JUČE, šaljive pesme, druga zbirka, objavljena je 2011. godine.

SIGURNA KUĆA, pesme, treća zbirka, objavljena je 2011. godine.

KORABLjE ZA VEČNOST, pesme, četvrta zbirka, objavljena је 2012. godine.

POETSKO ĆOŠE, zbornik istoimene poetske manifestacije, čiji je priređivač Mirjana Marinković, objavljen je 2012. godine.

STARE DOBRE MELODIJE – muzičke večeri posvećene domaćim evergrin melodijama se od 2014. godine jednom mesečno održavaju u ateljeu NIĆETIN, Deligradska 14, Beograd kao i na drugim lokacijama po dogovoru.

KVARTET “GRM” delovao je tokom 2015. i 2016. godine i, negujući srpske i ruske narodne pesme i romanse, kao i polifonu autorsku muziku, održao je niz koncerata i pojedinačnih nastupa u Kući Đure Jakšića, KC Čukarica i drugim institucijama.

UDRUŽENJE GRAĐANA “MIRINMIR” bavi se očuvanjem muzičke tradicije srpskog, ruskog i drugih slovenskih naroda, kao i autorskom muzikom, etnomuzikologijom, etnografijom i pedagogijom. Postoji od 2016. godine.

ALBUM „NEMAM VREMENA“ sa 12 autorskih pesama, kantautorka Mirjana Marinković je objavila 2017. godine. Na albumu su sarađivali Milica Bijelić (autor dva teksta – “Jovanova” i “Nemam vremena za putovanja”), Saša Kostić, studio “Rok cirkus” (autor aranžmana), David Stanimirović, studio “Moderato” (producent albuma), Biljana Mihajlović (autor omota albuma), Danica Glođović (autor logotipa).

ALBUM „PROLAZNIK“ sa 12 autorskih pesama, kantautorka Mirjana Marinković je objavila 2019. godine. Na albumu su sarađivali Suada Kovačević (autor teksta “Kad se duše opet spoje”), Mila Jovanović (autor teksta “Životni put”), Milica Bijelić (autor teksta “Dragom”), Jasmina Šikić (koautor na tekstu “Prolaznik”),  Saša Kostić, studio “Rok cirkus” (autor aranžmana i producent albuma), Ivan Cakić (autor omota albuma), Danica Glođović (autor logotipa).

Više informacija o delovanju autorke možete videti u arhivi naših događaja.